top of page

Fire råd til sportsforældre

Opdateret: for 4 dage siden


Det kan godt være svært at vide, hvordan man skal forholde sig som forældre for et barn, der dyrker sport - særligt hvis det er en sport, man også selv er meget passioneret omkring. Dette bliver ofte kun sværere jo mere ambitiøs og talentfuld, dit barn er. Der findes ingen drejebog til det at være sportsforældre af den simple årsag, at alle børn er individer, så du skal finde den tilgang, som passer dit barn bedst. Så hvad gør man ved et barn, der har præstationsangst eller føler sig umotiveret? Her er fire råd, der hjælpe dig, som har et barn med drømme om at gøre karriere indenfor professionel sport og ønsker at hjælpe med at indfri dem.

Dit barn har måske en anden agenda og holdning end dig


TIP 1:

Spørg ind til, hvorfor dit barn dyrker sport, herunder hvad barnet får ud af det, og hvad der er det sjoveste og bedste ved barnets sportsgren. Noter dig disse svar og brug dem næste gang i din feedback og kommunikation med barnet. Ud fra de svar, du får, kan du nemmere motivere dit barn ud fra barnets egne behov og egen lyst.

Dit barn vil bare have det sjovt


TIP 2:

Det er ikke sikkert, at dit barn dyrker sport for at blive den næste store stjerne. Mange unge dyrker sport, fordi de synes, det er sjovt, og/eller for at være sammen med vennerne, som også dyrker denne sportsgren. Som forælder har du mulighed for at gøre barnets oplevelse med sport sjov, mens barnet spiller og dyrker venskaber, men du kan også have den modsatte effekt, hvis ikke du taler til dit barns motivation. Husk, at dit barns glæde er kernen til motivation og indre drive. Dette tager barnet med i alle livets andre facetter.

Brug positiv forstærkning og konstruktiv feedback

TIP 3:

Underbyg dit barns holdninger og ytringer med konstruktiv feedback og positive forstærkninger. Den kan du eksempelvis gøre ved at anvende:

  • Normalisering af barnets oplevelse

  • Gensidighed med egne oplevelse, der taler ind i samme tema

  • Fremhæv og skærp fokus på de positive elementer

Dette hjælper barnet med at opbygge mental styrke, selvtillid, selvværd og følelsen af at kunne selv. Husk på, at din kommunikation skal have som formål at skabe mentale færdigheder hos barnet og ikke at påpege fejl og mangler. Det gør barnet rigeligt selv. Spørg dig selv: Hvordan kan jeg efter en kamp styrke mit barns selvtillid og lyst til at dele sin oplevelse med mig?

Husk på, at dit barn formentlig allerede har en træner

TIP 4:

Du behøver derfor ikke at være en (ekstra) træner for dem. Du skal i stedet fokusere på at være en forælder, som interesserer sig, støtter, motiverer og engagerer sig i barnets sport. Prøv derfor at indtage rollen som observatør i stedet for at være en assisterende træner. På den måde kan du også bedre nyde kampen.

mentaltræning sport

HH Mentality tilbyder hjælp og vejledning til alle parter - med workshops & teams er det muligt at booke samtaler og oplæg med både forældre og børn. På denne måde får du som sportsforældre de bedste redskaber til at støtte dit barn i sporten.

Ønsker du flere detaljer om hvilke muligheder og forløb HH Mentality kan tilbyde dig, er du velkommen til at kontakte os!

Du kan finde flere nyheder, videoer, tips og tricks, samt oplæg på Facebook, Instagram og Twitter.

520 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page