Nervøsitet: 7 råd til nervøsitet i sport

Opdateret: 4. aug. 2020

Hvad er nervøsitet?

Nervøsitet er en naturlig menneskelig følelse, der opstår når vi skal præstere noget, som er vigtigt for os. Denne følelse skal hverken defineres som positiv, negativ eller neutral Nervøsitets følelsen er en af uundgåelig del af elitesport og opstår når udøvere skal vise sig frem, vurderes og når de skal præstere dét som er vigtigt for dem.

Nervøsitet i sport

Nervøsitet er den pris, et talent må betale for at have ambitioner og drømme i sin sport.

Et talent kommer ikke til at blive den bedste eller udfolde sit potentiale uden at opleve nervøsitet. Selvom nervøsitet ikke opleves som præstationsforbedrende, så er det en nødvendighed for udøveren at kunne håndtere den, for at kunne begå sig i en konkurrencepræget sport.

Målet i denne artikel er at du skal få en ny forståelse for hvad nervøsitet er og dernæst lære hvordan du forbedrer din evne til at præstere, mens du er nervøs.

I sportens verden fortælles der altid om rekorder, sejre og nye talenter mens der fremhæves alle de gode situationer ved de store sportspræstationer. Det er for få medier der har fokus på alt det der foregår inden præstationen, eksempelvis den spænding, den nervøsitet, det pres og de forventninger atleterne har.

Det er ærgerligt fordi det medfører at mange atleter har svært ved at acceptere og forholde sig korrekt til sine konkurrencefølelser. Det medfører i stedet at atleten betvivler sig selv og sin evne til at kunne præstere:

  • ”Er der noget galt med mig?”

  • "Hvorfor er jeg nervøs?"

  • "Jeg burde ikke have det sådan her”

  • "Bliver andre også nervøse?”

Problemet er at udøveren ikke kun bliver begrænset i at præstere sit bedste pga. den indledende nervøsitet, men dernæst også bliver forstyrret af sin frustration over at være nervøs. Dette igangsætter den indre mentale kamp, som samtidig fjerner udøverens fokus fra den præstation som skal leveres.

 

7 gode tips til at håndtere nervøsitet


1. Find din nervøsitet

2. Accept

3. Navngivning

4. Mental forberedelse

5. Målsætningsskridt

6. Nervøsitetsevaluering

7. Visualisering


1: Find din nervøsitet Hvis du ikke ved 100% sikkert hvornår din nervøsitet opstår, så bliver det svært at håndtere den når den opstår. Når du ved hvornår den opstår, kan du forberede dig på, at det præcist er her, du skal have dine arbejdshandsker på. Desto bedre mentalt forberedt du er, jo nemmere bliver det at præstere med nervøsitet.


De fleste spillere med mentale udfordringer er nervøse i disse situationer: - Før kamp, men ikke før træning - Når de kommer bagud, men ikke når de kommer foran - Når de har fået en dårlig start, men ikke efter en god start - Når kampen endeligt skal afgøres


Besvar følgende spørgsmål:

- Hvornår opstår min nervøsitet?

- Hvad gør jeg når den opstår?

- Har det virket?

- Hvor begrænser nervøsitet mig lige nu mest?

- Hvad sker der når du er nervøs? Hvordan har du det mentalt og fysisk?


Du svarer på alle spørgsmål, mens de sidste to svar fortæller dig, hvor du skal have arbejdshandskerne på, for at komme videre. Det er dit næste og vigtigste arbejdspunkt, da du ikke kan udvikle dig optimalt som udøver, før du får lært dig at håndtere dette.

2: Accept - Hjernen gør bare sit arbejde.

Hjernen og det mentale i dig er skabt til at holde dig sikker, sørge for din overlevelse, afholde dig fra farer og sikre at du ikke kommer galt afsted. Den ”hjælper” dig derfor med at undgå fejl, chancer, risiko og sørger herved for at du forbliver i din komfortzone. Men hvad er det sport og sportspræstationer handler om?

Sportspræstationen handler netop om at tage chancer, at turde fejle og at være modig nok til at vise dig frem MENS du er mentalt udfordret med følelser af nervøsitet, pres og forventninger.

Det vil sige dét, som du er skabt til at undgå.

Dit mentale immunforsvar fortæller dig derfor, at når du er nervøs og mærker presset:

"Spil sikkert! Du må ikke fejle. Vent til nervøsiteten stopper."


Tanker og følelser er uden for din kontrol

Du kontrollerer ikke det mentale i dig. Du kontrollerer derfor ikke hvilke tanker, følelser og fornemmelser, som du oplever i kampen. Du kontrollerer i stedet dine handlinger, din attitude og din adfærd - altså hvordan du handler på det mentale i dig (følelser og tanker).


Problemet opstår når en udøver ikke tillader sig at være nervøs og forsøger at kontrollere den. En god huskeregel er, at jo mere du forsøger at kontrollere nervøsiteten, jo stærkere bliver dens greb i dig.

Når udøvere ikke har de mentale færdigheder til at præstere med forstyrrende tanker og følelser, eksempelvis nervøsitet, sker der to ting: