top of page

Den mentale udøver i elitesport

Opdateret: 23. jun.


Der er ufatteligt mange aspekter af det mentale, der påvirker din udvikling som eliteudøver. Det er både positive og negative aspekter. Der er et enormt pres på den enkelte udøver, og det håndterer vi alle individuelt. Så hvem når længst i sport? Det er ikke udøveren, som har de bedste, gladeste og mest positive tanker. Det er ikke udøveren, som ikke bliver nervøs og presset.

Mange har den ide, at jo bedre en udøver bliver og jo mere udøveren opnår i karrieren, jo mindre må han/hun have af pres, nervøsitet og negative tanker. Sådan hænger det bare ikke sammen.

Fra junior til seniorspiller

Når en udøver bliver bedre og tager skridtet fra talent til professionel, stiger såvel det indre som det ydre forventningspres. Men bliver en udøver ikke bedre til at håndtere modstand, forventningspres, manglende selvtillid og svære perioder? Det gør nogle, men det er langt fra alle. Fælles for dem, der når længst i karrieren, er, at de præsterer og handler, uanset om de møder pres, modgang og uheld. De har et ensidigt fokus på deres mål, og kæmper for at opnå det.

Mentaltræning og udøveren

Mange, jeg arbejder med, bliver først bevidste om deres mentale indre, efter vi er gået i dybden med deres præstationsanalyser. Når dette er klarlagt og accepteret, så udarbejder vi en konkret gameplan til, hvordan udøveren skal reagere i pressede situationer på de indre udfordringer og forstyrrelser. Jeg oplever, at det sværeste for mange udøvere er at erkende og være ærlige om deres indre kampe og forstyrrelser. Mange tænker, at det er pinligt, for dårligt eller at det nok skal gå over. Der er på ingen måde noget forkert eller unormalt i at opleve et indre, der til tider sejler og ikke sprudler af positive tanker. Det oplever vi allesammen i perioder.

Der, hvor mange fejler, er, at de IKKE når at få det håndteret i tide og blot håber, at det går væk igen. Med det mener jeg, at hvis en udøver ikke når at lære at håndtere pres eller andre mentale påvirkninger og præstere på trods af deres indre kampe, så opnår udøveren ikke det, som potentialet var til i deres karriere. Det er så ærgerligt at have talentet og evnerne, men ikke være i stand til at indfri det til fulde. Det er endnu mere ærgerligt først at finde ud af det, når det er for sent.

Dedikeret mental indsats

Kan man slippe af med de indre udfordringer og forstyrrelser, så de ikke påvirker i kampen?

YES. Det er præcis det, vi arbejder med i mentaltræningens præstationsproces. Den, der når længst i sport, er den, som tør erkende og arbejde med de indre kampe. Den, der når længst i sport, er den, som har lært at præstere på trods af de indre kampe. Når du lærer at blive komfortabel i det ukomfortable, så kan du toppræstere! Og så udvider du dit præstationspotentiale og din komfort-zone. Mentaltræning og sportspsykologisk arbejde ER VEJEN FREM for udøvere, der vil til tops i deres karriere.

504 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page