top of page

Misforståelser om mentaltræning

Opdateret: 15. apr. 2020


Når jeg starter et nyt forløb med en udøver, så er det altid en ny oplevelse. En ting, der dog går igen, er, at de nærmest uden undtagelse alle har haft deres fordomme om mentaltræning og, ikke mindst, de atleter, der benytter sig af det.

Mentale udfordringer

Nogle har en ide om, at du skal være lidt skør, mens andre tror, at du skal have kæmpe store problemer eller være tæt på et mentalt sammenbrud, før du går til en mentaltræner eller sportspsykolog.

For et par måneder siden lavede jeg en fejlaflevering, der resulterede i et mål til modstanderen. Den sidder stadig i mig. Når vi går ind i den afgørende fase af kampen, er jeg begyndt at undgå bolden. Ikke åbenlyst, men placerer mig, så jeg ikke er den oplagte spilmulighed. Jeg gemmer mig.

Til træning går det forrygende, men når jeg skal spille kamp, begynder frygten for at fejle at sætte ind og mit fokus er ikke, som det burde være. Mine afleveringer sidder ikke, som de skal, og det har desværre kostet på afgørende tidspunkter i kampen. Er den bare helt galt med mig?”

Som ungdomsspiller dominerede jeg både mod- og medspillere, men da jeg blev rykket op på senior, blev spillet noget hurtigere og det gik ikke, som jeg havde håbet. Er jeg bare ikke god nok?”

Samtidig er der også en del, som ikke helt er klar over, hvad det vil sige at træne mentalt. Fælles for dem alle, når de kommer til mig første gang, er, at de hører mig sige, at der intet er galt med dem og at de ikke har noget unormalt mentalt problem. De har mentale udfordringer og dermed mentale udviklingsmuligheder.

Præstationsoptimering

Der er desværre stadig en del fordomme, når det kommer til at arbejde med det mentale. Det har jeg svært ved at se logikken i. Det er ikke den klassiske forestilling, hvor du som udøver kommer ind til din mentaltræner, lægger dig på en briks og så ellers bare fortæller, hvor mange problemer du har. Det handler mere om, at du får værktøjerne til eks. at overkomme de mentale blokeringer, som afholder dig fra at nå nye højder i din sport. Ofte vil dine udfordringer også kunne eksistere uden for banen, hvor du også kan anvende de mentale værktøjer.

I sportens verden bliver der investeret milliarder i næsten ethvert område, der kan hjælpe udøverne med at optimere deres præstation. I både fodbold og amerikansk fodbold har klubberne investeret i mentaltræning. Der er blevet og bliver bygget topmoderne træningsfaciliteter, hvor der ikke kun er fokus på den fysiske træning, men også den mentale. For de velkørende professionelle klubber har nemlig fanget pointen. Hvorfor ikke gøre alt, hvad du kan for at optimere dine muligheder og dermed øge chancerne for at du får succes?

Den mentale klods

Vi har set talenter bryde igennem tidligt og efterfølgende stagnere i deres udvikling. Ofte ser vi, at det mentale er en afgørende faktor. Bojan, Mario Balotelli, Ravel Morrison og Freddy Adu, for at nævne nogle få, startede alle ud med kæmpe forventninger (både ydre, men også indre forventninger), som ingen af dem har formået at indfri. Det er ikke, fordi der nødvendigvis er noget galt med disse udøvere, men de får måske aldrig arbejdet med det aspekt, der afholder dem fra at udfolde deres fulde potentiale. Det mentale.

Der kan være et hav af forskellige muligheder, som afholder udøvere fra at tage kontakt til en mentaltræner. De fleste af dem er dog desværre, og på samme tid heldigvis, baseret på fordomme. Nogle udøvere ønsker ikke, at deres holdkammerater, trænere eller andre med tilknytning til klubben ser dem som svage atleter, der har brug for hjælp. Men sådan er det ikke med mentaltræning, i hvert fald ikke hos mig. Det handler ikke om at være svag eller stærk, men om at finde de ting, der virker for dig. De ting, der kan hjælpe dig med at nå dine drømme.

Mentalt og personligt fokus

Det essentielle i mit arbejde med mine udøvere er deres udvikling. Det handler om, at de skal nå nye højder i deres karriere, nå nye mål, udvide deres selvindsigt og ikke mindst forbedre deres mentale fokus. Det handler ikke kun om at finde ud af, hvor du har problemer, men hvordan du kan udvikle dig og bevæge dig væk fra de ting, der holder dig fra at præstere dit bedste.

Det lidt pudsige er faktisk, at det bliver set på som unormalt at træne den mentale del. For de mentale problemer, som jeg oftest støder på, f.eks. vredeshåndtering, præstationsangst eller tvivl på egne evner under pres, er ganske almindelige i befolkningen. Bare tag en tur i bil eller på cykel igennem København, og så skal du nok se folk, der ikke har den store kontrol over deres vredesudbrud.

Forskellen på en person, der sidder og råber i bilen, og en eliteudøver er dog frekvensen og konsekvenserne. Bilisten formår muligvis at irritere et par medbilister, men det er primært bilisten selv, det går ud over. Det er ham eller hende, der bliver ophidset og i dårligt humør.

For eliteudøveren, der har problemer med at håndtere det mentale, kan det dog sætte en stopklods for karrieren, stemple ham/hende som en dårlig holdkammerat og et problem i klubben, og dermed afholde udøveren fra at nå sine drømme.

Så mentaltræning bør ikke ses som en livredder, men derimod et præstationsoptimeringsværktøj til at hjælpe dig med at nå højder, som du hidtil kun har drømt om.

I sportens verden balancerer du i forvejen på en knivsæg, så hvorfor ikke give dig selv de bedste chancer for at nå dit mål? Hvorfor ikke gøre som de mest veldrevne og succesfulde sportsorganisationer og eliteudøvere i verden, og investerer alt i at forbedre din muligheder for succes? Hvorfor ikke investerer i dig selv?

120 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page