top of page

Det mentale pres i sport

Opdateret: 12. maj


De fleste henvender sig til en sportspsykolog eller mentaltræner, fordi det mentale forstyrrer mere end det gavner.

Det er ofte negative tanker, manglende tro på egne evner i vigtige kampe, hæmmende nervøsitet under pres samt den mest forekommende for alle udøvere; hvad gør jeg for at kontrollere eller håndtere det mentale i min præstation?

Stopper ubehaget nogensinde?

De fleste udøvere vil give alt, for at det mentale forsvandt og ikke var en del af deres præstation, fordi uden denne er de overbeviste om, at de ville præstere bedre. En af de hyppigste spørgsmål jeg hører er:

Går det nogensinde væk? Slipper jeg af med ubehaget?

Det korte svar er nej. Det går ikke nødvendigvis væk, og det vil formentlig fortsat optræde i en eller anden grad hos dig. Undlader du at forholde dig til det, kan du risikere, at det i nogle perioder faktisk bliver værre.

Henrik Hjarsbæk

I din kontrol - det sublime ved mentaltræning

Men tænk lige over det. Det er ikke ubehaget, du er bekymret over. Det føles bare sådan, men det er det ikke. Hvis du vil undgå ubehag, og følelserne af at være presset og låst, eller undgå at arbejde i det risikofyldte uden for din komfortzone, så kan du bare stoppe med at bringe dig i de situationer.

Du kan undgå dem, du kan flygte fra dem, du kan sænke dine forventninger og du kan spille på et lavere niveau, så vil du ikke opleve ubehaget. Men det er ikke det, du vil. Det, der bekymrer og frustrerer dig, er, hvad ubehaget får dig til at gøre. Så spørgsmålet skulle i stedet være: ”Vil ubehaget altid forhindre mig i at præstere og gøre det jeg kan?

Her er svaret et klart nej. Du kan lære at håndtere dine konkurrencefølelser. Du kan lære at blive komfortable med det ukomfortable, mens du fortsat handler og præsterer dit bedste. Du kan lære at tage dit unikke konkurrence-mindset og dine unikke konkurrence-følelser med dig - uden at de forhindrer dig i at være den bedste udgave af dig.

Hvor er dit mentale fokus?

Betyder det mest for dig at have mulighed for at være sikker, uden pres, uden forventninger, uden chancen for at fejle, og uden risiko for at tabe? Eller betyder det mere for dig at stå inde for den, du er, det, du kan, det, du bruger i hundredvis af timer på at træne, og at lykkes i din sport?

Hvis det er sidstnævnte, så medfølger det naturligt, og uundgåeligt, at det til tider vil føles forfærdeligt før kampen, før aktionen eller når landstrænere og talentspejdere er ude og se dig spille. Det er bare blot den ene side af medaljen. Du kan ikke få både succes og ikke at være mærket af konkurrence-følelserne. Dit fokus er dermed ikke konstruktivt for din præstation.

Så spørg lige dig selv, hvornår du gerne vil være glad, tilfreds og føle dig godt tilpas. Er det før kampen eller efter kampen? Du kan kun vælge en.

Hvis det er før kampen, jamen så skal du forblive en træningsspiller og konkurrere mod nogle på et lavere niveau af dig, fordi her er du bedre end dem, og presset påvirker derfor dig mindre.

Hvis du vil stå stolt, viljestærk og modig efter kampen, så kræver det, at du accepterer konkurrence-følelserne og det konkurrence-mindset, der er og altid vil være, når du skal i kamp. De vil altid være der i det, der betyder mest for dig!

Mentaltræning er handling

Det vigtigste ved mentale forstyrrelser handler om, hvad gør du ved det. Gør du noget ved dine fejl og mentale udfordringer? Eller håber du bare på, at det går væk af sig selv og pludselig aldrig mere kommer til at påvirke din præstation?

Hvis det sidste er tilfældet, så er der garanti for, at du kommer til at blive skuffet igen. Det går nemlig ikke væk af sig selv, og du har ikke lært af en afgørende og uundgåelig situation, så du er forberedt til næste gang, den opstår - og der kommer altid en næste gang.

Hør med i videoen nedenfor, hvordan du kan lære at reagere under pres.

Med mentaltræning udvikler du dine mentale færdigheder og hjælper dig med at være bedre forberedt til at præstere i det uundgåelige pres og ubehag, som der medfølger i sportens verden. Er du interesseret i muligheden for at begynde et mentaltræningsforløb, er du mere end velkommen til at bestille en uforpligtende samtale med os.

484 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page