top of page

Træning med 5 typer indre dialog

Opdateret: 12. maj


Eliteudøvere forbereder sig ofte mentalt til konkurrence med en indre tale.

Er du bevidst om din indre tale og din mentale konkurrencestrategi?

Føler du, at din indre tale og strategi hjælper dig til at præstere bedre?

Mentalt pres hos udøvere

Når eliteudøvere står overfor en vigtig kamp, præstation eller konkurrence, sker der meget mentalt i udøveren. Der er tanker, følelser, frustrationer, tvivl, nervøsitet, uro, forventninger og pres.

Alle udøvere vil levere det bedste de kan. I tiden op til præstationen vælger udøvere (bevidst eller ubevidst) forskellige måder at forberede sig på, samt at håndtere eventuelt nervøsitet, præstationsangst mv. Dette er din indre tale og konkurrencestrategi.

I den indre konkurrencestrategi udspiller der sig typisk 5 forskellige situationer. Disse har til formål at tale mod til sig, dulme præstationsangsten, skabe selvtillid eller at overdøve usikkerheden:

  1. Fighter - jeg SKAL ud og give ALT hvad jeg har i mig.

  2. Ironisere præstationen og klovne sig fra angsten.

  3. Underspille præstationens betydning for at dulme presset. "Jeg skal bare gøre som jeg plejer, det er ikke noget specielt i dag".

  4. Forberede et hav af undskyldninger for, hvorfor Du bare ikke lige var der på dagen. "Jeg har ikke trænet nok, jeg er ikke klar, jeg har uro/smerte i en muskel".

  5. Accepterende og forstående tilgang til dine tanker og fokus på en udarbejdet konkurrencestrategi.

Stil dig nu følgende spørgsmål:

1) Hvilken konkurrencestrategi kan du nikke genkendende til?

2) Giver din forberedelse, konkurrencestrategi og indre tale dig selvtillid og mod?

Mentaltræning og sportspsykologisk arbejde i sport

Mental træning og sportspsykologisk arbejde hjælper dig med at opbygge en konkurrence- og præstationsstrategi. Denne strategi hjælper dig til at præstere når det gælder.

Den accepterende tilgang handler om at forstå og anerkende, at der er og vil komme tanker og følelser op i dig. Dem skal du ikke bekæmpe, da det bliver en uovervindelig- og energikrævende indre kamp.

Mental frygt for at fejle (lyt med i videoen nedenfor)

Ønsker du at vide mere om arbejdet med en mentaltræner, mental styrke, øget fokus og koncentration, eller vil du allerede nu begynde at arbejde med dine konkurrence- og præstationsstrategier og forbedre din indre dialog, så kontakt os her.

// Henrik Hjarsbæk

Mentaltræner og sportspsykologisk konsulent

HH Mentality

Sportspsykolog Henrik Hjarsbæk

416 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page