top of page

Hvad er Esport?

Opdateret: 19. dec. 2019

Esport er ganske simpelt elektronisk sport og har i den seneste tid markeret sig som et varmt debatemne i de danske medier. HH Mentality giver her et kort indblik i, hvad esport egentlig er.


Esport er gaming


Esport er gaming på en computer eller en konsol. Gaming blev til eSport, da industrien blev professionel og kommerciel. Foruden, at præmiesummerne er steget fra små $50 til flere hundrede tusinde $ i dag, er udøvernes gaming og livsstil blevet professionaliseret og konkurrencen er derfor markant intensiveret, mens setuppet og organiseringen af eSport i dag er på lige fod med de traditionelt største sportsgrene.Esportsspil

De mest populære genrer af esport går under paraplyerne:

  • · FPS (First Person Shooter)

  • · MOBA (Multiplayer Online Battle Arena)

  • · PvP (Player versus Player)

  • · Battle RoyalFPS (First Person Shooter) betyder, at esportsudøveren spiller spillet med en førstepersons avatar og skyder.

FPS eSportsspil er eksempelvis: CS:GO Counterstrike Global Offensive, Overwatch og Call Of Duty. FPS-spil er blandt de mest populære I Danmark.


MOBA (Multiplayer Online Battle Arena) er et strategispil, som også har et fugleperspektiv af kortet til banen, hvor eSportsudøveren styrer og spiller deres individuelle karakter. MOBA eSportsspil er eksempelvis Dota 2.


PvP (Player versus Player) er spil, hvor to udøvere kæmper mod hinanden. PvP spil kan være FIFA, NBA, Tekken m.fl.


Battle Royal genren fik sit navn efter filmen Battle Royale, som handler om en flok teenagere der efterlades på en ø, hvor de skal kæmpe om at være den sidste overlevende. Battle Royal eSportsspil opererer på samme måde, eksempelvis i Fortnite og PUBG (PlayerUnknown’s Battlegrounds), hvor op til 100 eSportsspillere placeres i samme banen, og herfra så skal overleve og udkonkurrere hinanden.


Hvad er professionel esport for en størrelse?


Hør nærmere i videoen nedenfor.


Astralis har fået eSport i Danmark på verdenskortet

Når der snakkes og tænkes eSport i Danmark, kan de fleste efterhånden namedroppe Astralis og nogle af deres udøvere. Astralis er verdens suverænt bedste CS:GO hold og har toppet listen som verdens nr. 1 i sammenlagt længst tid, nogensinde.

Foruden de fuldtidsprofessionelle spillere fra Astralis, er der op mod 650.000 danske eSports-gamere. De mange hundrede tusinde danske gamere spænder over personer på hobby- og fritidsplan til fuldtidsprofessionelle gamere, der dyster om flere mio. kroner i turneringer i hele verden.


Esporten er uanfægteligt indtrådt på den danske og globale sportsscene - og den er kommet for at blive. Esporten besidder også en interessant udviklingshistorie i dette senmoderne samfund. Fra tidligere at kunne beskrives som pizza-spisende, cola-drikkende og computerspillende nørder medfører de bedste eSportsudøveres popularitet og evner i dag en status som stjerner og en attraktiv markeds- og brandingmulighed for virksomheder.


Udbud til eSportsudøvere i Danmark findes i dag på de fleste danske institutioner, såsom efterskoler, videregåendeuddannelser, folkeskoler m.fl., hvor der tilbydes eSportslinjer, eSportsfag eller eSportskarrieremuligheder.Esport & mentaltræning


Går du først til tandlæge når du har huller i tænderne, så bliver regningen dyrere.

Mentaltræning er til de udøvere, der vil opnå det maksimale med deres karriere i eSport, fodbold, erhvervslivet med flere.


Hør i videoen hvorfor NaToSaphiX mentaltræner med HH Mentality året rundt, og ikke kun, når det mentale driller.


Mentaltræning og sportspsykologisk arbejde i eSport anvendes ofte til at forklare, forudse og forstå handlinger inden for gaming og eSport.

Ofte er mentaltræning den faktor, som andre eliteudøvere ikke har fokus på, og samtidig den afgørende del, der gør om en eSportsudøver når til toppen eller forbliver i sub-toppen.


Mentaltræning til hold og esportsudøvere


Bør eSportshold have en mentaltræner? Stop op og tænk over din sidste gode præstation. Hvordan vil du beskrive denne? Hvad tænkte du før, under og efter kampen? Hvordan afviger dette fra din sidste "dårlige" præstation?

Mentaltræner Henrik Hjarsbæk til CS:GO Majoren i London 2018 med OpTic Gaming.


Udøvernes meninger


Efter forløb med mentaltræning fra Henrik Hjarsbæk udtaler eSports-udøvere om mentaltræning i eSporten:

"Efter vores samtaler følte jeg mig meget mentalt afklaret i hovedet, jeg havde ikke spekuleret så meget over turneringen, det havde vi ligesom forberedt os på i vores samtaler, så jeg følte mig fri og jeg glædede mig faktisk bare til at game"

"Vi havde fokuseret meget på vores forberedelser, så vores tacs fungerede tæt på 100%. Vi havde evalueret og planlagt ud fra både best-case scenario og worst-case scenario og det gjorde det nemmere og mere overskueligt i selve kampene - der var hvertfald ingen der var tæt på tilt, som vi ofte tit havde bøvl med"

"Vi fik indlagt en del hvile og restitution i vores mentale træningsplan, hvor vi ikke måtte komme for sent i seng og sidde og game hele natten i dagene op til eventet".


Det mentale pres i eSport


Selvom hjernen er et organ og ikke en muskel, så kan den forstås på samme måde. En muskel trættes ved fysisk belastning, ligesom hjernen trættes ved kognitiv belastning. Det at tænke, analysere, fokusere, reagere og performe er intensive mentale belastninger for hjernen. Det er lige præcis det, DU foretager dig til events som ESL, Blast Pro Series, Copenhagen Games, Majors og mindre lan-events. Her forbruger du din mentale energi mere og mere, som dagen skrider frem.


Alle, der har spillet kompetitivt og elite-eSport, ved, hvor hårdt og krævende det er konstant at skulle outperforme sine modstandere. De kognitive og mentale krav, der stilles til gamerens fokuseringsevne, reaktionsevne og evne til at performe under pres, er alle med til at forbruge på energidepoterne. For at kunne præstere under pres, præstere over længere tid, være i flow og træffe de rigtige valg skal udøverne være mentalt parate og forberedte - esports udøvere SKAL have mentalstyrke. Det nytter ikke noget at blive hidsig(tilte), spille useriøst efter enkelte runder/kampe eller at blive for hurtig træt til de vigtige turneringer. Dette træner vi med mentaltræning og sportspsykologisk rådgivning.


eSuperliga til danske FIFA spillere


Et af de seneste initiativer i den danske eSportsscene er eSuperligaen, hvor klubberne (primært fra superligaen) konkurrerer i løbet af året om at løbe med titlen som årets eSportshold i Danmark. Som med så mange andre eSportsspil kan fans følge med på streams, eksempelvis på Twitch eller Dplay, men Canal 9 valgte også at sende de bedste FIFA kampe i DK.

Ligesom Astralis, qua deres præstationer i CS:GO, har cementeret Danmark som en af de bedste eSportsnationer i verden, har danske FIFA-spillere som August Rosenmeier 'Agge', Mohamad Al-Bachas og Alexander Laustrup medvirket til, at Danmark er en af de bedst præsterende lande.

Nedenfor kan du høre lidt nærmere om det mentale til eSportsudøvere.


Mentaltræning til eSportsudøvere kort fortaltEn mentaltræner eller sportspsykolog er ikke kun til professionelle udøvere, men lige så meget til udøvere, der har forhåbninger om at nå toppen. Mentaltræning hjælper eSportsudøvere til at fastholde et højere topniveau og præstere i de uendeligt mange kampe, som de spiller.

Med en mentaltræner bliver du bevidst om dine tanker og reaktioner, mens du får konkrete værktøjer til at håndtere de udfordringer, du står over for, både hjemme i rolige omgivelser og foran ellevilde tilskuere til eSports events.

195 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page