top of page

Målsætning & SMART-modellen

Opdateret: 13. dec. 2022

En klar målsætning er vigtig - uanset hvilken karriere du besidder eller ønsker at besidde. Du tænker måske, hvorfor er en målsætning så vigtig? Når du sætter et mål hjælper det dig på flere parametre, men vigtigst er, at det giver dig motivation, det hjælper dig til at fokusere og lægge den rette mængde energi i et projekt, og det giver dig et skarpt overblik. Samtidig hjælper det dig også med ikke at fokusere på andre nice-to-have mål og ideer. Hvis du fokuserer på for mange områder på én gang, så ender du med ikke at dygtiggøre dig nok i samtlige områder. Tommelfingerreglen vil derfor være; Vælg én ting af gangen, gør dernæst dit ypperste for at blive Danmarksmester i netop dette mål.


SMART-modellen


Et godt værktøj til at lægge en målsætning og skabe et overblik for at opnå den målsætning, er SMART-modellen.


SMART står for Specifikt, Målbart, Accepteret, Realistisk, Tidsafgrænset.

Specifikt: Hvad er det helt præcist du ønsker at opnå? Dit mål skal være specifikt, klart og tydeligt formuleret, og afgrænset, så der ikke er nogen tvivl om, hvad der skal opnås. Jo mindre specifikt dit mål er, desto større chance for, at du drukner på vejen hen til målet.Målbart: Hvornår er du i mål? Dette må du ikke være i tvivl om på noget tidspunkt. Det er vigtigt at have målbare mål, så du kan følge dine fremskridt og holde motivationen oppe. Kender du ikke kriterierne for dit mål, vil det have betydning for dine deadlines, du ender måske med at lempe lidt på dine krav, eller måske opgiver du helt at nå dit mål.


Alle personer og atleter med en skarp deadline har en naturlig evne til, netop at færdiggøre opgaven og målet inden deadline.


*Der er faktisk udviklet en helt psykologisk teori om netop dette kaldet Parkinson’s lov.

Parkinsons lov angiver “work expands so as to fill the time which is available for its completion”. Begrebet og teorien blev fremført I 1955 af Cyril Northcote Parkinson.


Inden du læser videre, kan du med fordel bruge 2-3 minutter på at tænke over sidste gang du havde en skarp deadline. Hvad gjorde det ved din arbejdsindsats? Hvor tilbøjelig var du til at lade dig forstyrre af andet?Attraktivt: Her skal du spørge dig selv, hvorfor dette mål er attraktivt for dig - hvorfor er det vigtigt? Det måske vigtigste er at sætte de rigtige mål. Altså at vælge noget som giver mening for DIG, og som er vigtigt, også når dette mål bliver svært eller udfordrende. Hvis det ikke er vigtigt for dig og ikke rigtig giver mening, hvordan tror du så du reagere når det pludselig bliver op ad bakke? For en verdensklasse atlet er der lige så mange træning, hvor motivationen ikke er der, og den ’bare’ skal gennemføres, som træninger hvor motivationen og viljen stråler ud af atleten. Tænk over det. Det er netop her de bedste eliteatleter går ”længere på literen” end almindelige atleter.


Derfor er det vigtigt at reflektere over, hvorfor du ønsker at opnå det mål - hvorfor er det vigtigt, og hvad får du ud af det. Hvis du ikke har et klart svar på dette, kan det gå ud over din motivation.Realistisk: Er det rent faktisk realistisk at du opnår dette mål? Du bliver nødt til at tænke over, om du har ressourcerne, evnerne eller erfaring for at opnå dit mål, eller om du som det mindste kan få det. Det er utrolig vigtigt, at dit mål er realistisk. Du behøver ikke at kunne alt, hvad der skal til i starten, men det er vigtigt, at du kan få evnerne og ressourcerne undervejs. Hvis dit mål er urealistisk, kan du eventuelt sætte delmål, som er opnåelige. Er du for overambitiøs kan du miste pusten og motivation, hvis det ikke går som ønsket.


Det handler ikke om at have de største og vildeste drømme og mål, samt de største armbevægelser. Vælg et mål, som du med den rette daglige- og ugentligt kvalitative træning kan komme i mål med.Tidsafgrænset: Har du lavet en klar tidsplan for, hvornår dit mål skal være nået? En deadline eller en tidshorisont er en vigtig faktor, da det sikre, at du får gjort det du skal, og at du har mulighed for at tilpasse din process, hvis du ikke når dine deadlines. Deadlines kan også øge motivationen og i henhold til Parkinson’s Lov, også din arbejdsomhed.

SMART-modellen kan anvendes i de fleste situationer, hvor du har brug for at klarlægge en målsætning. Alt fra skole, til personlig udvikling og din valgte karriere. Vil det altid være muligt at følge modellen fra punkt til prikke - nej. Nogle mål kræver at man skriver og planlægge hvert punkt, mens andre mål blot har brug for modellen som en stærk mental tjekliste, du kan hive frem til refleksion.

SMART-modellens største fordel er, at kan du gøre det til en mental vane eller mental model, vil du altid have mulighed for at “hive” den frem, når du tænker på mål og målsætning. Det er en klasse vane - især i sportens verden, altid at kunne klarlægge din mål, specielt ud fra modellens kriterier.

Hvis du ønsker hjælp til mentaltræning og til at klarlægge din målsætning og få et skarpt overblik, så udfyld en formular her:_


Henrik Hjarsbæk

Mental træner og sportspsykologisk konsulent

HH Mentality
117 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page