Growth mindset – det udviklende mindset

Growth mindset i sport


Hvordan mindsetting påvirker din atletiske præstation


Det er vigtigt at forstå, hvordan vores hjerner fungerer, så vi kan udnytte vores tanker til at være de bedste atleter, vi kan være. Jeg ønsker, at hver enkelt af jer har værktøjerne til at forstå og vokse, så her kommer det!

Dit mindset har stor betydning for, hvordan du anskuer verden, din tankegang og for dine handlinger. Mindset er ikke blot vigtigt - det er den afgørende faktor for, hvad du gør, og hvad du opnår.


For over tredive år siden bemærkede Carol Dweck, at nogle elever, da de stod over for fiasko, var i stand til at vende tilbage og vokse, hvor andre blev ødelagt af selv de mindste tilbageslag. Denne iagttagelse fik hende til at studere tusindvis af studerendes adfærd, og til sidst opfandt begreberne fixed mindset og growth mindset – eller på dansk – fastlåst tankegang og udviklende tankegang.


Dybest set karakteriserer Dweck individer, der mener, at de har potentialet til at forbedre sig, som havende et growth mindset, mens mennesker med et fastlåst mindset tror, ​​at de er født med eller uden evnen til at udmærke sig ved en opgave. Personer med et fastlåst mindset ser ikke fordelen ved at bruge ekstra kræfter på forbedring; derfor er de ofte henvist til fiasko.


Disse termer beskrev oprindeligt de overbevisninger, folk har om læring og intelligens, men kan nu bruges til at beskrive en række forskellige opgaver såsom sport og ledelse. Idrætsudøvere kan, ligesom studerende, enten have et fastlåst mindset eller et growth mindset.


For at illustrere, hvor vigtigt mindset er, kan vi bruge et eksempel fra fodboldverden. I alle fodboldklubber vil der altid være et udnævnt talent, som er det helt store håb for klubbens fremtid. I fodbold generelt spares der ikke på ord som stortalent og naturtalent. Men i fodboldverden er man også klar over, at disse stortalenter ikke nødvendigvis er dem, som ender med den store professionelle karriere. Der er talrige eksempler på spillere, der som ungdomsspillere var middelmådige uden udsigterne til den helt store karriere, men som alligevel endte med en professionel karriere.


Den spiller, som ikke lykkes, har et fastlåst mindset.

Den spiller, som lykkes, har et udviklende mindsetAtleter med et fastlåst mindset mener:


 • Udfordringer bør undgås

 • Mennesker er født med færdigheder/evner

 • Vedholdenhed hjælper dig ikke med at forbedre dig

 • At møde udfordringer kan vise en mangel på færdigheder

 • Hvis du skal arbejde hårdt, er det fordi du ikke er god nok

 • Hvis fejl opstår, er det en andens skyld

 • Feedback er noget man skal tage personligt


På grund af disse overbevisninger bliver atleter med fastlåst mindset ofte følelsesladede og sammenligner sig ofte med konkurrenterne. De er ofte bange, stive og begrænser deres eget potentiale.


Atleter med et growth mindset mener:


 • Folk kan forbedre deres færdigheder/evner

 • Færdigheder er et resultat af hårdt arbejde

 • Udfordringer giver mulighed for at teste dig selv

 • Mestring kommer af indsats

 • Feedback er et læringsværktøj

 • Tilbageslag giver muligheder for at lære og kan være et wakeup call


Atleter med en væksttankegang kan typisk vinde og tabe med ynde og anerkende andre atleters succes. Denne tankegang fører til åbensindede, hårdtarbejdende, rolige og coachbare atleter.


Den gode nyhed er, at du har evnen til at ændre dit mindset! Som atlet er det vigtigt at forstå, hvilken tankegang du drager imod og på hvilke tidspunkter. Når du først forstår, hvornår du sidder fast i en fastlåst tankegang, kan du begynde at foretage de nødvendige ændringer for at gå over til en væksttankegang. Heldigvis er hjernen foranderlig. Den kan altid ændre form, indhold og struktur - men både i den positive og negative retning. Dette gælder naturligvis også dit mindset.Sådan identificerer du dit mindset


Vi har alle forskellige mindset. Ligesom vi alle er unikke i den måde, vi ser ud og arbejder på, tænker vi alle på forskellige måder.


I dette afsnit vil vi identificere, hvilken tankegang vi hælder til under forskellige aspekter af træning, kamp og sport. Vores evne til at identificere vores personlige tankegang giver os mulighed for at foretage ændringer i den måde, vi tænker på, og opmuntre vores hjerner til at arbejde sammen med vores kroppe for at identificere vores største mål.

Growth Mindset

Fastlåst Mindset

Tager imod udfordringer

Undgår udfordringer

Udøver selvmedfølelse

Meget selvkritisk

Lærer af kritik

Ser bort fra kritik

Tror på, at indsatsen giver fremskridt