top of page

Hvad er neuroplasticitet?

Opdateret: for 5 dage siden


Den menneskelige krop er imponerende. Den er vores værktøj og transportmiddel. Den er stærk og svag på samme tid, og, ikke mindst, så kan den tilpasse sig. Særligt hjernen har muligheder for at gøre ting, som vi ikke troede muligt, muligheder for at vende sig til nye informationer. Det er her, neuroplasticitet kommer ind. Termen refererer til hjernens evne til at tilpasse sig og omorganisere, mens vi oplever og lærer forskellige færdigheder. Det er et stort og komplekst emne med en hær af forskellige aspekter, der finder sted på molekylært, synaptisk og muskulært-niveau over både kort og længere perioder. Neuroplasticitet betyder, at hjernen har evnen til at ændre form, fra en form til en anden.

Særligt for elite udøvere er termen vigtig, da den i den grad spiller en rolle i opbygningen af færdigheder forbundet til deres sport, nok ikke overraskende særligt i den mentale træning.

Hvorfor er neuroplasticitet vigtigt i mentaltræning og sport?

For at være i stand til at udføre atletiske bevægelser på et funktionelt niveau, er vores hjerne nødt til at koordinere med de nødvendige muskelgrupper for at sætte handlingen i gang. Om det er at sparke til en bold, slå med en ketcher, svinge en golfkølle eller kaste med en håndbold, kræver de alle kompleks inter- og intramuskulær koordinering. Med andre ord er man nødt til at gentage handlingerne igen og igen før de motoriske færdigheder fungerer effektivt og, ikke mindst, bliver indgroede. Det er samme proces, som da du lærte at køre på cykel for første gang.

I en del sportsgrene har atleterne en ulempe, hvis de skal til at tænke før de handler. Det er der simpelthen ikke tid til, og når der er, er det ikke nødvendigvis positivt. Vi har set utallige eksempler på dette. Angriberen, der brænder foran et tomt mål, eller spilleren, der bukker under for presset og brænder det afgørende straffe i en semifinale, fordi det eksterne pres nåede ind og påvirkede det mentale mindset. Her reagerer spillerne nemlig ikke instinktivt, og det er ikke musklernes og hjernens ”vaner”, der styrer aktionen, men et vælg af tanker, som ikke nødvendigvis gør andet end at tilføje støj til en situation, hvor der er maksimalt pres på.

Det handler derimod om at have trænet sin krop og sit mentale mindset, så det sidder på rygraden, når præstationen skal finde sted. Særligt i amerikansk fodbold ser vi denne tilgang i stor stil. En af ligaens største stjerner, quarterbacken Drew Brees, er notorisk kendt for sin arbejdsiver og fokus på detaljer. Ligesom Cristiano Ronaldo altid var den spiller i klubben, der trænede mest, både i Manchester United og Real Madrid.

Når New Orleans Saints har fri-uge, kan man stadig finde Brees på træningsbanen om søndagen. Her gennemgår han skridt for skridt, kast for kast, den kamp, som han normalt ville have spillet. Det gør han for at holde gang i kroppens rutine under sæsonen, men i særdeleshed for at klargøre og vedligeholde de positive instinktive vaner, han har opbygget. Det har givet ham en enorm succes og et ry for at være en af denne generations allerbedste på sin position. Det interessante ved ham er også, at han ikke har den typiske fysiske statur for sin position, men hans disciplin og mentale mindset har gjort ham til en af de bedste, på trods af hans fysiske udfordringer.

Start mentaltræningen tidligt

Det er alment kendt, at du lærer ting noget hurtigere, når du er barn, og at det bliver sværere i takt med, at du bliver ældre. Det betyder selvfølgelig ikke, at det er umuligt, hvis du har nået en hvis alder, men jo før du begynder at træne de bevægelser og aktioner, der er vigtige i din sport eller for din position, des nemmere vil det være at få gjort dem til permanente instinktive handlinger.

Det gælder både positive vaner, men også de negative, da vi jo ikke udelukkende udvikler vaner, der har en god indflydelse på vores spil. Jo hurtigere, at du sætter i gang med det sportspsykologiske arbejde, des bedre.

Træn fysisk og træn mentalt

Det kan virke noget overfladisk bare at komme med en anden version af ”practice makes perfect”, men det er nu engang hamrende vigtigt og hvis du vil nå toppen i din sport, kan du bide spids på, at dine konkurrenter vil gøre alt og gå i detaljer, der kan overraske selv den mest detaljeorienterede person, for at få en konkurrencemæssig fordel.

Det handler ikke kun om, f.eks., at du vil blive bedre til frispark eller frikast, og derfor bruger et par timer på at øve efter træning. Det handler om at øve sig i alt, hvad der er forbundet med handlingen. Det fysiske, det mentale, omgivelserne, situationen i kampen, presset fra omverden, der kan være et væld af aspekter, der kan påvirke din præstation.

Det kan føles enormt nemt at præstere til træning, hvor der ikke er det samme pres og forventningerne måske knap så strenge, men har du arbejdet nok med både den fysiske og mentale træning til, at du kan handle instinktivt i kampen, når der er pres på? Når dine og andres forventninger til din præstation bliver større?

Hvis du har bøvlet med det, så frygt ikke, for hjernen er et fantastisk organ. Selvom den måske bliver mindre elastisk over tid, så er den stadig i stand til at lære nye færdigheder, tilgange og vaner, og det er du også.

Derfor har vi i HH Mentality specialiseret os i, at hjælpe ALLE udøvere med at lære mentale færdigheder, så de kan forløste deres talent og præstere det bedste, selvom de lige nu oplever en dårlig periode.


330 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page