top of page

Mentaltræning med vikinger

Opdateret: 21. apr.


I mit arbejde kommer jeg ud for en række forskelligartede opgaver. Ofte arbejder jeg én til én med udøveren og andre gange i gruppeformater.

Forleden var det AK Viking, der ville tilbyde et mentaltræningsoplæg til deres bedste atleter. AK Viking er ikke bare en klub, hvor folk tager hen for at løfte tunge vægte. Den har et socialt fokus og lægger vægt på fællesskab, respekt og samhørighed. Det var også noget, jeg kunne mærke så snart, at jeg trådte ind i deres lokaler på Amager. Jeg stødte på atleter i alle aldre, fra teenagere til seniorer, og alle med indstillingen om, at alle hjælper alle. Det var som at træde ind i et lille lokalsamfund i lokalsamfundet.

Når en af vores atleter er i gang med at forsøge at slå sin personlige rekord, så stopper alle i træningslokalerne deres egne sets og giver dem støtte,” siger Karen Bærensen, der sammen med sin mand, formand Christian Bærensen, er kommet i klubben i over 25 år.

Det er sådan noget, som gør mit sportspsykologiske hjerte varmt. For det giver vægtløfterne muligheden for at have mange øjne på sig, men i støttende omgivelser, der kan give dem succesoplevelser i at præstere foran et publikum uden det store pres. Det er et godt tiltag, fordi man altid bør træne på samme måde, som man konkurrerer til stævner.

Alle oplever mentalt pres… også mig

”Lever jeg op til forventningerne?”

”Kan jeg levere, så publikum går tilfredse hjem?”

”Kan jeg få publikum til at deltage og åbne op foran andre?”

Når du skal præstere foran et publikum, er der en risiko for, at du bliver nervøs og den indre stemme begynder at fokusere på ’hvad nu hvis’-scenarierne. Sådan er det også for mig, og de tanker dukkede også op inden jeg skulle på hos AK Viking. Det er normalt at opleve et mentalt pres, når man skal præstere inden for et fag, der betyder noget for én, og det er ikke tanker, der er til at undgå. Men jeg kan kontrollere, hvordan jeg handler på dem, og bruge dem konstruktivt.

Mental styrke handler ikke om at kontrollere dine eksterne og interne omstændigheder, men derimod hvordan du handler i dem.

Foruden min træning var jeg også heldig i denne situation, da vægtløfterne hos AK Viking var åbne, engagerede og villige til at dele eksempler på situationer, hvor de selv oplevede tvivl eller tanker, der fik dem til at miste fokus på deres næste løft.

Koncentration under øvelse

Både de helt unge løftere kom, efter lidt venlig opmuntring fra deres træner, på banen sammen med den lidt ældre skare af løftere, og her kunne man igen mærke de fremragende støttende omgivelser, som folkene i AK Viking har formået at skabe.

Værdier og mentaltræning

I min tilgang til mentaltræning er det meget vigtigt for mig, at den er i symbiose med mine værdier. Derfor var det også en fornøjelse at holde oplæg for en flok samfundsengagerede atleter, der lægger en masse arbejde i at skabe et fællesskab i området, bl.a. for børn, som ikke har budgettet til at betale kontingenter i de store kommercielle fitnesscentre.

Jeg havde godt nok også smurt kæderne en smule, da jeg igen benyttede mig af mit favorit bageri, Bake My Day, og havde taget en portion lækre cupcakes med. Det gjorde måske arbejdsbetingelser en smule mere favorable.

For mig var det både en personligt og fagligt lærerig og inspirerende oplevelse at komme ud til AK Viking. Derfor skal de have en stor tak for de gode forhold og de dedikerede deltagere, der mødte op. Og selvfølgelig også en tak til Bake My Day for at hjælpe mig med at bløde de stærke vikinger lidt op med guf til ganen.

Slutteligt vil jeg bringe min ærlige anbefalinger til alle, der har interesse for vægtløftning, klubfællesskab eller gerne vil prøve kræfter med denne form for sport. I AK Viking er du i sikre hænder fra det sekund, hvor du træder ind ad døren til du skal løfte med den rigtige teknik, samt til hvis du har brug for at møde andre venlige sjæle til en hyggelig sludder.


47 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page