top of page

Hvorfor tilter jeg?

Opdateret: 21. apr.


Vi har alle været i situationen. Tingene går ikke, som vi vil have det. Sigtet er ikke, som det skal være. Kampen er ved at blive tabt. Modstanderen er heldig og alt fungerer for dem. Vores muskler spændes. Måske har du allerede haft en dårlig dag, og nu møder du så en irriterende spiller i en rangeret kamp. Du mister dit fokus og nu kan det hele være lige meget, for nu handler det om, at modstanderen bare skal ned med nakken. Du går fuld tilt.

På nuværende tidspunkt er det ligemeget for dig, om du lader det gå ud over dine holdkammerater eller om du begynder at køre en kamp mod dig selv. Du er allerede påvirket mentalt og der er en god chance for, at du ikke lægger mærke til det, fordi du er holdt op med at tænke på det, der sker i spillet. Måske ender du endda med at forlade spillet i vrede.

Hvad får os til at tilte?

Det er det centrale spørgsmål, og det kan ikke besvares konkret, da vi alle reagerer forskelligt. I det følgende vil jeg dog gennemgå nogle af de mest sandsynlige årsager til, at vi mister besindelsen i pressede situationer.

Eksterne kilder

Der kan være en stor mængde af forskellige eksterne kilder, der påvirker vores præstation. De behøver ikke at have noget med selve spillet at gøre, men fælles for dem alle er, at de påvirker din mentale tilstand. Du kan være presset i skolen. Måske føler du, at din familie har for høje forventninger til din indsats. Måske er din træner en slavepisker. Måske har du problemer med vennerne eller kæresten?

Alle disse ting kan have en indflydelse på dit spil. Her er det vigtigt, at du, inden du sætter dig foran skærmen, mærker efter. Er du i det rigtige mind-set til at påbegynde kampen?

Interne kilder

Ligesom de eksterne kilder har de interne en enorm indflydelse på dit spil. Nogle gange kan vi gå ind i en kamp og føle os 100%, men handlinger i løbet af kampen sender os ud af fatningen og får os til at tilte. Det er endnu engang vigtigt at pointere, at påvirkningen af disse begivenheder er forskellig fra person til person, mens også fra situation til situation.

Du kan blive irriteret over kommentarerne fra en modspiller, mens andre ser det som hvid støj. Du kan blive irriteret over dine egne beslutninger under kampen, mens andre hurtigt kommer videre og ikke dvæler så meget ved det. Ligemeget hvilken påvirkning det har, så vil du risikere at komme ind i en cirkel af tilt, hvor din præstation, dine beslutninger og dine tanker ikke lader dig udfolde dit potentiale.

Uanset hvilken trigger, der sætter gang i din tilt, er nøglen at forstå, hvornår du er på vej mod at tilte. Her kan det hjælpe at skrive dine mentale og fysiske reaktioner ned i momentet, f.eks. kan du være stresset og mærke dine muskler spænde inden du logger på, og det er derfor måske en bedre idé at lave en mental opvarmning så du er i det rette mindset til kampen.

Når du først har identificeret de aspekter, kan du begynde aktivt at arbejde med dem, så du undgår, at det går ud over din præstation på et senere tidspunkt.

Se mere om mentaltræning i e-sport i videoen ovenfor.

Husk hvorfor du spiller

Når vi tilter, er vi i vores følelsers vold og vores fokus er derfor ikke, som det skal være. Vi foretager handlinger, der er drevet af vores impulser, som er påvirket af vores mentale tilstand. Sådanne handlinger er sjældent konstruktive.

En af mine udøvere kom til mig med et problem. Han kunne ikke håndtere at tabe. Han blev vred og forlod kampe, hvis der var udsigt til nederlag. Hvad værre var, så påvirkede det også hans adfærd uden for spillet. Han blev mere kort for hovedet over for både sine venner og forældre.

For ham handlede det om at vinde. Det fyldte det hele. Med andre ord var hans fokus ensidigt og han var ligeså stille ved at miste glæden ved spillet.

Hør hvorfor Niels Christian "NaToSaphiX" Silassen valgte at begynde på mentaltræning i videoen ovenfor.

Som eliteudøver vil du altid komme ud for at møde modstandere, der er bedre end dig på dagen. Det er ligemeget, om du spiller Counter-Strike, League of Legends, FIFA, fodbold, tennis eller håndbold, så vil det ske. Men glem ikke hvorfor du startede med at spille. Stop med at fokusere på nederlaget og se det som en mulighed for at forbedre dine færdigheder i et spil, du elsker. Ja, kampen kan være tabt, men det er din mulighed for at udvikle dine evner ikke - så udnyt den.

Hvis du fokuserer på, hvorfor du tabte i stedet for det, at du tabte, vil det være nemmere for dig at se udviklingsmulighederne, rette eventuelle fejl og sammensætte din egen konkurrencestrategi til næste gang, du står over for den modstander eller en med en lignende adfærd.

Kan jeg mærke årsagen?

Det kan være at være opmærksom på sig selv og ens mentale reaktioner, når de sker. Det er noget, som jeg også selv har døjet med. Jeg er som oftest klar over, i momentet, at jeg tilter, men har ikke altid været klar over årsagen bag. Nogle gange kunne jeg miste besindelsen, fordi en modspiller havde taget trash-talking-kasketten på og kom under huden på mig. Andre gange berørte det mig overhovedet ikke, når de smed de værste forbandelser i min retning. Med andre ord vidste jeg, at jeg tiltede, men jeg havde ikke helt styr på, hvad der fik mig til at tilte. Så jeg besluttede mig for at finde ud af det.

Men det var ikke uden andres hjælp. Jeg nåede ikke den realisering alene. Mine kammerater kunne godt se, at det skøjtede lidt på banen, og mine forældre havde også bemærket en ændring i min adfærd. Derfor tog de fat i mig, og hjalp mig med åbne øjnene for de problemer, jeg havde dengang, og endnu vigtigere fik de drejet mit syn hen mod en løsning. Jeg fik samtidig endelig øjnene op for min præstationsangst, og kunne begynde at håndtere den.

Her kom mentaltræning ind i billedet, og det var også en af årsagerne til, at det blev min karrierevej. Jeg fandt ud af, at hvis jeg arbejdede dedikeret med sig selv, så kunne jeg opnå resultater, som jeg ikke troede var mulige.

Jeg fandt ud af, at visse ting påvirkede mig mere, når der var uro på de eksterne kilder. For mig var det presset i skolen samtidig med, at jeg dyrkede fodbold på eliteniveau. Når det ikke fungerede for mig i de arenaer, skulle der ikke meget til før det fik en effekt, når jeg satte mig foran skærmen.

Selvom jeg ikke spillede på professionelt niveau, var det stadig til stor irritation, når jeg tiltede. Til gengæld var det en kæmpe fornøjelse, da jeg fik knækket koden gennem mit arbejde på det mentale område. Det hjalp mig samtidig også i andre henseender, f.eks. på skolebænken og grønsværen. Jeg kunne virkelig mærke en forskel.

Desværre for mig havde jeg nogle skrøbelige knæ, og jeg blev nødt til at lægge drømmen om en karriere som professionel fodboldspiller på hylden. Men mine erfaringer gennem både sport og esport gav mig min første berøringsflade med mentaltræning. Der er ikke noget bedre end at se mine udøvere, når de formår at maksimere deres talent og tage deres præstationer til helt nye højder, og det samtidig flyder over og har en positiv effekt på livet uden for sportens verden.

Mentaltræning flytter bjerge

Hvis du vil undgå at tilte, og samtidig udvikle dig endnu mere som spiller, så handler det om at arbejde med det mentale. Det handler om at øge din mentale styrke og blive mere selvbevidst. Du skal være bevidst om den vej, du føler, at du er på vej ned ad, fører til tiltens hule. Men det kræver en indsats at nå dertil.

At arbejde med sit mind-set og begynde at mentaltræne er ikke en lappeløsningsordning, og udviklingen er ikke nødvendigvis noget, der kommer til én nemt. Det kræver en dedikeret indsats og hårdt arbejde. Men bruger man energi på det, kan det virkelig flytte bjerge - både ift. dine evner på den digitale kampplads og i livet uden for den.

Hvis du er interesseret i at høre mere om, hvad mentaltræning kan gøre for dig, eller har du måske et barn, der drømmer om en karriere som professionel sports- eller e-sportsudøver, så kan du bestille en uforpligtende samtale her.

245 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page