top of page

Hvorfor have en mentaltræner?

Opdateret: 19. dec. 2019


mentaltræner

Mange mennesker forstår ved første øjekast ikke meningen med en mentaltræner, og særligt ikke mange atleters specielle behov for mentaltræning. Dette bygger på en generel opfattelse af, at fysiske dårligdomme og problemer er mere alvorlige og legitime end psykiske og mentale udfordringer. Denne opfattelse er på mange måder gammeldags og begrænset. Mentale udfordringer kan absolut være lige så hæmmende ift. Sportslige præstationer som en forstuvet ankel. I modsætning til en forstuvet ankel er mentale udfordringer dog være mere skjulte, og kan i lang tid være en del af normalbilledet. Et normalbillede, hvor du som udøver ikke udlever dit fulde potentiale.

En professionel sportskarriere er ofte kun på 10-15 år og meget intens. Det er derfor vigtigt at være meget fokuseret på at optimere dit potentiale helt fra starten af. Gør du ikke det, risikerer du at stå tilbage med visheden om, at du ikke fik det hele ud af karrieren, fordi du ikke investerede alt i at optimere dit talent. Det er i sandhed en ærgerlig følelse. Hør mentaltræner Henrik Hjarsbæk fortælle herom i videoen her.

Hvad er formålet med en mentaltræner?

En mentaltræner har ikke til formål kun at hjælpe dig, når det er ‘gået galt’. Helt ideelt skal du starte med at se en mentaltræner, når du har det godt mentalt. Gerne helt i starten af karrieren. På denne måde opbygger du din mentale værktøjskasse og mentale styrke, så du kan stå imod eventuelle udfordringer og påvirkninger. Disse udfordringer har i sidste ende en negativ effekt på din præstation. Det er, for eksempel, ikke optimalt at få hjælp for sin angst, efter du er blevet sygemeldt med den - så er skaden nemlig allerede sket.

Selvfølgelig kan en mentaltræner hjælpe dig, når noget tynger dig i løbet af karrieren og dine præstationer. Du forebygger bare rigtig meget med en mentaltræner i det tidlige stadie. Dette gør det muligt at præstere på et højt niveau i en stor del af karrieren.

Mental styrke

Men hvad er mental styrke i bund og grund, og hvorfor er det vigtigt? Mental styrke er evnen til at ignorere og overkomme, for eksempel, højt pres. Mennesker kan ikke multitaske, og som sportsudøver må du derfor ikke lade pres og nervøsitet tage fokus fra spillet. I stedet skal du lære at holde et stærkt fokus på sin rolle i sporten, og sortere alle negative og forstyrrende følelser fra. Det er vigtigt at understrege, at du ikke selv kan vælge at undgå disse negative følelser og tanker. Til gengæld kan du vælge, hvordan det kommer til at påvirke dig og dine handlinger. Er du mentalt stærk vil din præstation ikke blive påvirket.

En mentaltræners rolle i e-sport

Det er ikke kun i traditionelle sportsgrene at udøvere kan have brug for træning til at håndtere pres. I den hastigt voksende e-sportsverden er presset til at præstere tårnhøjt. Derudover er sporten populær i stigende grad - der kommer flere og flere dygtige spillere til. Dette betyder, at e-sport er ekstremt kompetitivt. Som e-sportsudøver er det derfor vigtigt at du gør alt for at forbedre dig, så du kan forblive konkurrencedygtig. Særligt i e-sport er det et kendt fænomen når du bliver så frustreret over en situation, at du handler irrationelt og udenfor gameplanen - såkaldt ‘tiltning’. Dette er ofte meget ødelæggende for holdets præstation. Med mentaltræning lærer du at styre sine følelser i en sådan situation, og derfor forblive rationel i sit spil. Hør mentaltræner Henrik Hjarsbæk fortælle om at tilte i esport her.

En mentaltræner kan hjælpe sportsudøvere på ethvert niveau. Amatører, semi-professionelle eller professionelle idrætsudøvere kan have gavn af det, og HH Mentality har erfaring med alle tænkelige niveauer. HH Mentality består af Henrik Hjarsbæk, som har en cand.scient i idræt med fokus på sportspsykologi. Han har flere års erfaring med mentaltræning og sportspsykologi. Se nogle af Henriks forløb her. Sidder du, som sportsudøver, med overvejelserne om at tilknytte en dygtig mentaltræner, så tøv ikke med at kontakte HH Mentality.


74 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page