top of page

Mentalt pres, tanker og bekymringer hos sportsudøvere

Opdateret: 27. feb. 2020


Mentaltræning, præstationsangst og bekymringer - Interview med Kristian Fæste.

Ikke alene er Kristian Fæste den bedste målmand, jeg nogensinde har spillet med, nu rammer han også hovedet på sømmet med at beskrive de ømtålelige og tabubelagte emner, man som professionel eliteudøver kan opleve.

Jeg mødte Kristian Fæste første gang i omklædningsrummet, hvor den store målmand havde været til prøvetræning i Huddersfield. Det gav respekt og anerkendelse for hans åbenlyse talent. Kristian blomstrerede og præsterede til træning med en aura og karisma over sit spil, sit overblik og sine sikre indgreb. Det kunne virke intimiderende og udfordrende for en angriber som mig.

I dag mange år efter, med mere end 100 professionelle kampe på CV’et, har Kristian taget bladet fra munden.

Sportspsykolog Kristian Fæste

Kristian udtaler: ”Selvom det for mange er cool og beundringsværdigt, at en hobby blev til min profession, så er det ikke nogen dans på roser. Når du går op i noget med liv og sjæl, som jeg gjorde, så er du ikke bare afslappet og uden bekymringer på kamp-dagen. Det tror jeg, at alle fodboldspillere kan nikke genkendende til.”

Som professionel udøver betyder din karriere og din præstation ganske enkelt for meget til, at du kan være foruden nerver, forventninger, spændinger og pres. Jeg hører tit, at folk fejlagtigt tror, at jo bedre og ældre du bliver, des færre bekymringer, pres og tanker må du opleve.

Sådan hænger det ikke sammen.

Mange professionelle udøvere og talentfulde spillere er desværre uden redskaberne til at håndtere det mentale aspekt af sporten.

Hvis du selv dyrker eliteidræt, bør du besvare spørgsmålet: Hvor mange timer i ugen træner jeg fysisk og teknisk i min sportsgren – og hvor mange timer/minutter bruger jeg på mentaltræning?

Kristian udtaler ”Som fodboldspiller eller eliteudøver har du masser af fritid, hvis du lever af din sport. Men det er ikke det samme som at have frihed

Den fritid du som sportsudøver har, skal du bruge på at forholde og forberede dig mentalt på din præstation. Det er ærgerligt at se udøvere, uden modsvar, blive overrasket over, hvordan deres mentale mindset negativt påvirker deres præstation. Dit kamp-mindset er fundamentalt anderledes end dit trænings-mindset, derfor må du ikke sammenligne disse. Når du bliver mere erfaren som sportsudøver lærer du (forhåbentlig) at forstå din mentale tilstand og derved lærer at top-præstere, mens du bliver mentalt forstyrret.

Det vigtigste for sportsudøvere er at forstå hvad der foregår i dem i deres mentale kamp-mindset. Når dette er forstået og accepteret, læres mentale strategier og mentale redskaber til, at håndtere pres og modgang.

Kristian udtaler ”Jeg kender mange som gør brug af en sportspsykolog eller mentaltræner, men det er ikke alle der vil stå ved det. Jeg kender også mange der vil have gavn af det. Det er nogle af de bedste investeringskroner for at forbedre din præstation og få mere ud af din karriere”.

Tidligere tænkte mange at der måtte være noget galt, hvis en udøver skulle til en mentaltræner eller sportspsykolog. Du behøver ikke være dårlig, nede eller være fyldt med problemer. Det handler om, at du vil forbedre din præstation og din mentale styrke, såvel som du vil forbedre din præstation via fysisk og teknisk træning.

Mentaltræner Henrik Hjarsbæk

Kristian fortæller afsluttende ”Fodbold er indbegrebet af vinderkultur, konkurrenceorientering og masser af alfa hanner. Det er derfor ikke almindeligt at snakke om angst og nervøsitet i omklædningsrummet til træning eller på kampdagen. Det håber jeg ændres i fremtiden."

Det behøver ikke være kutyme at sidde i omklædningsrummet og tale om følelser og nervøsitet, men der skal være et rum for at få ventileret sine tanker og bekymringer. Jeg oplever flere og flere udøvere og klubber som hyrer mentaltrænere og sportspsykologer til individuelt behov i stedet for det kollektive, for at skabe gode rammer for den enkelte.

Mentaltrænerens arbejde ligger nemlig i inden kampdagen, at få udøveren gjort mentalt forberedt og klar til de ting der naturligt vil forekomme på kampdagen. Kig indad og evaluer dit eget mentale mindset og hvordan det påvirker din præstation. Uanset om du skal til eksamen, holde en tale eller præstere på kampdagen, så har alle gavn af at få mental trænet. Der er kun benefits herved og ingen downside.

379 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page