top of page

Vindermentalitet i fodbold


Har dit hold vindermentalitet?

Island med beskedne 335.000 indbyggere - dvs. godt tilsvarende til Århus - formåede i 2016 at spille sig til EM Semi-finalen, efter bl.a. at have besejret England. Tilsvarende i kvalifikationen til det nuværende Verdensmesterskab i Rusland måtte store nationer som Holland og Tyrkiet se sig overgået af de Islandske fightere. På Island er der på ingen måde et klima eller vejr til at fostre bedre fodboldspillere end i England, Holland eller Tyrkiet, tværtimod.

Men alligevel har det Islandske landshold formået at få sammenskruet et mandskab, der individuelt og kollektivt gør hinanden bedre - derfor har de kunne måle sig med markant bedre hold.

Nøglen til Islands fodboldsucces er, at de har skabt en stærk fælles hold og national vindermentalitet.

Det alt overskyggende, en fodboldtræner skal sørge for, for at skabe sit holds vindermentalitet er, at samtlige spillere er klar over deres rolle, samt hvilke forventninger der er til denne rolle. Se i videoen nedenfor om rolleafklaring og forventningsafstemning for at skabe den kollektive vindermentalitet i fodbold.

Hvorfor skal fodboldspillere kende deres roller?

Når fodboldspillere er klar over deres formelle og uformelle roller, oplever de, at det er nemmere at præstere som forventet til deres rolle. Når forventningerne til hver eneste rolle klart defineret, oplever det kollektive hold, at det er nemmere at gøre det, der forventes af dem, for derved at bidrage til holdets bedste og samtidig ikke skuffe deres medspillere og trænere.

Fodbold vindermentalitet

Jo bedre et hold kender hinanden, jo nemmere er det at omgås hinanden (både i medgang og modgang), jo nemmere er det at præstere med hinanden og jo nemmere er det at støtte og kommunikere korrekt til hinanden - i medgang og modgang.

Kontakt HH Mentality her for at høre hvordan dit hold skaber vindermentalitet.

Sportspsykolog fodbold

Henrik Hjarsbæk

Mentaltræner og sportspsykologisk konsulent

HH Mentality


57 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page