Nervøsitet

Opdateret: 19. dec. 2019

Nervøsitet er en af uundgåelig del af elitesport og også en naturlig del af store og vigtige præstationer. Nervøsitets følelsen er noget som vækker minder og noget som kan gøre ondt i maven når vi tænker på det.


Som forbruger hører vi altid om rekorder, sejre, nye talenter og vi ser alle de gode scenarier og situationer ved de store sportspræstationer.

Det er de færreste medier der har fokus på alt det der foregår inden en kamp, nærmere den spænding, den nervøsitet, det pres og de forventninger der figurerer inde i en atlet. Derfor er bl.a. nervøsitet en faktor for eliteudøvere som kan være svær at forholde sig til.

”Er der noget galt med mig?” ”Bliver andre også nervøse”

Jeg bliver ofte spurgt om hvad, der er det bedste værktøj eller de bedste øvelser til fx at undgå nervøsitet.

Mentaltræning handler ikke om kontrol-værktøjer, som hurtigt giver dig en nem løsning til dine mentale udfordringer. Det handler om, at du skal udvikle dine mentale færdigheder til IKKE at bukke under for dine tanker, følelser og fornemmelser, når du møder nervøsitet, modgang og pres.


Nervøsitet, Tanker og følelser er uden for din kontrol


Du kontrollerer ikke hvilke tanker, følelser og fornemmelser, som du oplever i kampen. Men du kontrollerer selv dine handlinger, attituder og adfærd - altså hvordan du handler på de følelser og tanker, der opstår under en kamp.


Når du som udøver bliver mentalt presset, sker der ofte to ting:


1) Du forsøger at bekæmpe dine tanker og følelser


2) Du forsøger at flygte fra dine tanker og følelser

Du bliver ikke en dårligere udøver, hverken fysisk, teknisk eller færdighedsmæssigt bare fordi dine første tre aktioner i kampen er dårlige.

Men nu begynder dit indre at melde sin ankomst og har her risikoen for at blive din egen værste fjende. Stemmen fra djævlen på skulderen risikerer at blive højere og højere for til sidst at fylde det hele og påvirke din præstation.

Mental styrke består i, at du kan forblive ved din gameplan og ikke bukke under for dit indre mentale stadie.


Stopper nervøsiteten nogensinde?


De fleste udøvere vil give alt, for at det mentale forsvandt og ikke var en del af deres præstation - specielt hvis det har udviklet sig til en præstationsangst. De mener nemlig at foruden det mentale ville de præstere bedre.

En af de hyppigste spørgsmål jeg hører er:


”Går det nogensinde væk? Slipper jeg af med nervøsiteten?”


Det korte svar er nej. Det går ikke nødvendigvis væk, og det vil formentlig fortsat optræde i en eller anden grad hos dig. Undlader du at forholde dig til det, kan du risikere, at det i nogle perioder faktisk bliver værre.


Tilmeld dig nyhedsbrevet og få øjeblikkelig adgang til vores E-bogsbibliotek👉


Det er ikke nervøsiteten, du er bekymret over


Det føles bare sådan, men det er det ikke. Hvis du vil undgå nervøsitet eller følelserne af at være presset og låst, eller undgå at arbejde i det risikofyldte uden for din komfortzone, så kan du bare stoppe med at bringe dig i de situationer – hvilket der, desværre, er mange der fortsat gør.

Du kan altid undgå dem, du kan bare flygte fra dem, du kan sænke dine forventninger og du kan gemme dig i kampens afgørende situationer. Du kan også vælge at spille på et lavere niveau, så du ikke oplever nervøsitet. Men det er ikke det, du vil.

Det, der bekymrer og frustrerer dig, er, hvad nervøsitet får dig til at gøre. Så spørgsmålet skulle i stedet være: ”Vil ubehaget altid forhindre mig i at præstere mit bedste?”

Her er svaret et klart nej. Du kan lære at håndtere nervøsitet og dine konkurrencefølelser. Du kan lære at blive komfortable med det ukomfortable, mens du fortsat handler og præsterer dit bedste. Du kan lære at tage dit unikke konkurrence-mindset og dine unikke konkurrence-følelser med dig - uden at de forhindrer dig i at være den bedste udgave af dig.


Nervøsitet aktiverer kæmp, flugt og flygt mekanismen

Se med i podcast videoen nedenfor


Hvor er dit fokus under nervøsitet?


Betyder det mest for dig at have mulighed for at være sikker, uden pres, uden forventninger, uden chancen for at fejle, og uden risiko for at tabe? Eller betyder det mere for dig at stå inde for den, du er, det, du kan, det, du bruger i hundredvis af timer på at træne, og at lykkes i din sport?

Hvis det er sidstnævnte, så medfølger det naturligt, og uundgåeligt, at det til tider vil føles forfærdeligt før kampen, før aktionen eller når landstrænere og talentspejdere er ude og se dig spille.

Det er bare blot den ene side af medaljen. Du kan ikke få både succes og ikke at være mærket af konkurrence-følelserne.

Spørg lige dig selv, hvornår du gerne vil være glad, tilfreds og føle dig godt tilpas. Er det før kampen eller efter kampen? Du kan kun vælge en.

Hvis det er før kampen, jamen så skal du forblive en træningsspiller og konkurrere mod nogle på et lavere niveau af dig, fordi her er du bedre end dem, og du vil dermed ikke blive særligt nervøs.

Hvis du vil stå stolt, viljestærk og modig efter kampen, så kræver det, at du accepterer nervøsitet, konkurrence-følelserne og det konkurrence-mindset, der er og altid vil være, når du skal i kamp. De vil altid være der i det, der betyder mest for dig!


Mentaltræning og udøveren


Mange, jeg arbejder med, bliver først bevidste om deres mentale indre, efter vi er gået i dybden med deres præstationsanalyser. Når dette er klarlagt og accepteret, så udarbejder vi en mental gameplan til, hvordan udøveren skal reagere i pressede situationer på de indre udfordringer og forstyrrelser.

Jeg oplever, at det sværeste for mange udøvere er at erkende og være ærlige om deres indre kampe og forstyrrelser. Mange tænker, at det er pinligt, for dårligt eller at det nok skal gå over. Der er på ingen måde noget forkert eller unormalt i at opleve et indre, der til tider sejler og ikke sprudler af positive tanker. Det oplever vi allesammen i perioder.

Der, hvor mange fejler, er, at de IKKE når at få det håndteret i tide og blot håber, at det går væk igen. Med det mener jeg, at hvis en udøver ikke når at lære at håndtere pres eller andre mentale påvirkninger og præstere på trods af deres indre kampe, så opnår udøveren ikke det, som potentialet var til i deres karriere. Det er så ærgerligt at have talentet og evnerne, men ikke være i stand til at indfri det til fulde. Det er endnu mere ærgerligt først at finde ud af det, når det er for sent.

Mange gange hjælper det for en udøver at sætte ord på deres mentale forstyrrelser. Eksempelvis hvordan påvirkes de af nervøsiteten når de skal præstere. I modellen nedenfor kan du selv bruge 15 minutter på at udfylde modellen og blive lidt klogere på hvilken størrelse nervøsitet er for dig.

Det er ofte negative tanker, manglende tro på egne evner i vigtige kampe, hæmmende nervøsitet under pres samt den mest forekommende for alle udøvere; hvad gør jeg for at kontrollere eller håndtere det mentale i min præstation?

De fleste henvender sig for sent til en sportspsykolog eller mentaltræner, fordi det mentale igennem længere tid har forstyrret og begrænset dem i at præstere.

Du kan altid booke en gratis uforpligtende samtale, ved at udfylde kontaktformularen.


80 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

ACT i sport