top of page

Nervøsitet i sport

Opdateret: for 4 dage siden

Hvad er nervøsitet?

Nervøsitet er en naturlig menneskelig følelse, der opstår når vi skal præstere noget, som er vigtigt for os og denne følelse skal ikke ikke defineres som hverken positiv, negativ eller neutral. Nervøsitets følelsen er en af uundgåelig del af elitesport og opstår når udøvere skal vise sig frem, vurderes og når de skal præstere dét som er vigtigt for dem.


Nervøsitet i sport

Nervøsitet er den pris et talent må betale for at have ambitioner og drømme i sin sport.

Et talent kommer ikke til at blive den bedste eller udfolde sit potentiale uden at opleve nervøsitet. Selvom nervøsitet ikke opleves og føles positivt, så er det nødvendigt for at kunne begå sig i en konkurrencepræget sport.


Målet i denne artikel er at du skal få en mere nuanceret forståelse for hvad nervøsitet er samt lære hvordan dine nervøsitets følelser bliver anvisende til hvordan du som udøver fastholder kontrollen over din evne til at præstere.

 

I sportens verden fortælles der altid om rekorder, sejre, nye talenter mens der fremhæves alle de gode scenarier og situationer ved de store sportspræstationer.

Det er de færreste medier der har fokus på alt det der foregår inden en præstation, nærmere den spænding, den nervøsitet, det pres og de forventninger der figurerer inde i en atlet.

Det er ærgerligt fordi det medfører at mange atleter har svært ved at acceptere og forholde sig korrekt til sine konkurrencefølelser. Det medfører i stedet at atleten betvivler sig selv og sin evne til at kunne præstere:


  • ”Er der noget galt med mig?”

  • "Hvorfor er jeg nervøs?"

  • "Jeg burde ikke have det sådan her”

  • "Bliver andre også nervøse?”


Problemet her er at udøveren ikke kunne bliver begrænset og forstyrret i at præstere sit bedste pga. den indledende nervøsitet, men dernæst i tillæg begrænset og forstyrret over deres egen frustration over at de er nervøse. Dette igangsætter den indre mentale kamp, som samtidig fjerner udøverens fokus fra selve kampen der skal spilles.

 

7 gode råd til at håndtere nervøsitet

1. Lokaliser og kategoriser din nervøsitet

2. Accept

3. Navngivning

4. Mental forberedelse

5. Målsætningsskridt

6. Præstationsevaluering

7. Visualisering




Du kan ikke slippe af med, undgå eller kontrollere nervøsitet.


Jeg bliver ofte spurgt om hvad, der er det bedste værktøj eller de bedste øvelser til at undgå nervøsitet. Hvis dit mål er ikke at opleve nervøsitet, så har du opsat et dead-man goal for dig selv. Det er kun en død man der kan opnå ikke at blive nervøs.


Mentaltræning til nervøsitet handler derfor ikke om kontrol-

værktøjer, der kan hjælpe dig med at stoppe eller slippe af med nervøsitet.

Det handler i stedet om, at du skal udvikle dine mentale færdigheder til IKKE at bukke under for dine tanker, følelser og fornemmelser, når du møder nervøsitet, men i stedet at kunne handle viljestærkt mens du er nervøs.











Hjernen gør bare sit arbejde.

Hjernen og det mentale i dig er skabt til at holde dig sikker, sørge for din overlevelse, afholde dig fra farer og sikre at du ikke kommer galt afsted. Det vil sige at den hjælper dig med ikke at komme ud af komfortzonen. Den sørger i stedet for, at du skal undgå fejl, chancer, risiko og ikke kommer ud af din komfortzone. Men hvad er det sport og sportspræstationer handler om?


Sportspræstationen handler om at tage chancer, at turde fejle og at være modig nok til at vise sig frem MENS du er mentalt udfordret med følelser af nervøsitet, pres, forventninger osv.

Det vil sige præcist det, som du er skabt til at undgå.

Din hjernes psykologiske immunforsvar fortæller dig derfor når du er nervøs og du mærker presset: "Spil sikkert! Du må ikke fejle. Vent til nervøsiteten stopper."


Tanker og følelser er uden for din kontrol

Du kontrollerer derfor ikke hvilke tanker, følelser og fornemmelser, som du oplever i kampen. Men du kontrollerer selv dine handlinger, din attitude og din adfærd - altså hvordan du handler på de følelser og tanker, der opstår under en kamp.

Problemet for mange udøvere er stadigvæk, at de ikke tillader dem at føle nervøsitet og at de forsøger at kontrollere den når den kommer. En god huskeregel er, at jo mere du forsøger at kontrollere nervøsiteten, jo stærkere bliver dens greb i dig.


Når udøvere ikke har de mentale færdigheder til at præstere med forstyrrende tanker og følelser, eksempelvis nervøsitet, sker der to ting:


1) De forsøger at bekæmpe deres tanker og følelser

2) De forsøger at flygte fra deres tanker og følelser

Det eneste helt sikre om nervøsitet i sport er, at når en udøver forsøger at undgå og slippe af med sin nervøsitet, så forringes deres evne til at præstere, mens selve nervøsiteten forværres og forstærkes.




Det er her vigtigt at udøveren kategorisere hvor og hvordan nervøsiteten melder sin ankomst:


Du bliver ikke en dårligere udøver, hverken fysisk, teknisk eller færdighedsmæssigt bare fordi dine første tre aktioner i kampen er dårlige.

Men nu begynder dit indre at melde sin ankomst og har her risikoen for at blive din egen værste fjende. Stemmen fra djævlen på skulderen risikerer at blive højere og højere for til sidst at fylde det hele og påvirke din præstation.

Mental styrke består i, at du kan forblive ved din gameplan og ikke bukke under for dit indre mentale stadie.


 

Stopper nervøsiteten nogensinde?


De fleste udøvere vil give alt, for at det mentale forsvandt og ikke var en del af deres præstation - specielt hvis det har udviklet sig til en præstationsangst. De mener nemlig at foruden det mentale ville de præstere bedre.

En af de hyppigste spørgsmål jeg hører er:


”Går det nogensinde væk? Slipper jeg af med nervøsiteten?”


Det korte svar er nej. Det går ikke nødvendigvis væk, og det vil formentlig fortsat optræde i en eller anden grad hos dig. Undlader du at forholde dig til det, kan du risikere, at det i nogle perioder faktisk bliver værre.



Det er ikke nervøsiteten, du er bekymret over


Det føles bare sådan, men det er det ikke. Hvis du vil undgå nervøsitet eller følelserne af at være presset og låst, eller undgå at arbejde i det risikofyldte uden for din komfortzone, så kan du bare stoppe med at bringe dig i de situationer – hvilket der, desværre, er mange der fortsat gør.

Du kan altid undgå dem, du kan bare flygte fra dem, du kan sænke dine forventninger og du kan gemme dig i kampens afgørende situationer. Du kan også vælge at spille på et lavere niveau, så du ikke oplever nervøsitet. Men det er ikke det, du vil.

Det, der bekymrer og frustrerer dig, er, hvad nervøsitet får dig til at gøre. Så spørgsmålet skulle i stedet være: ”Vil ubehaget altid forhindre mig i at præstere mit bedste?”

Her er svaret et klart nej. Du kan lære at håndtere nervøsitet og dine konkurrencefølelser. Du kan lære at blive komfortable med det ukomfortable, mens du fortsat handler og præsterer dit bedste. Du kan lære at tage dit unikke konkurrence-mindset og dine unikke konkurrence-følelser med dig - uden at de forhindrer dig i at være den bedste udgave af dig.


Nervøsitet aktiverer kæmp, flugt og flygt mekanismen

Se med i podcast videoen nedenfor


Hvor er dit fokus under nervøsitet?


Betyder det mest for dig at have mulighed for at være sikker, uden pres, uden forventninger, uden chancen for at fejle, og uden risiko for at tabe? Eller betyder det mere for dig at stå inde for den, du er, det, du kan, det, du bruger i hundredvis af timer på at træne, og at lykkes i din sport?

Hvis det er sidstnævnte, så medfølger det naturligt, og uundgåeligt, at det til tider vil føles forfærdeligt før kampen, før aktionen eller når landstrænere og talentspejdere er ude og se dig spille.

Det er bare blot den ene side af medaljen. Du kan ikke få både succes og ikke at være mærket af konkurrence-følelserne.

Spørg lige dig selv, hvornår du gerne vil være glad, tilfreds og føle dig godt tilpas. Er det før kampen eller efter kampen? Du kan kun vælge en.

Hvis det er før kampen, jamen så skal du forblive en træningsspiller og konkurrere mod nogle på et lavere niveau af dig, fordi her er du bedre end dem, og du vil dermed ikke blive særligt nervøs.

Hvis du vil stå stolt, viljestærk og modig efter kampen, så kræver det, at du accepterer nervøsitet, konkurrence-følelserne og det konkurrence-mindset, der er og altid vil være, når du skal i kamp. De vil altid være der i det, der betyder mest for dig!


Mentaltræning og udøveren


Mange, jeg arbejder med, bliver først bevidste om deres mentale indre, efter vi er gået i dybden med deres præstationsanalyser. Når dette er klarlagt og accepteret, så udarbejder vi en mental gameplan til, hvordan udøveren skal reagere i pressede situationer på de indre udfordringer og forstyrrelser.

Jeg oplever, at det sværeste for mange udøvere er at erkende og være ærlige om deres indre kampe og forstyrrelser. Mange tænker, at det er pinligt, for dårligt eller at det nok skal gå over. Der er på ingen måde noget forkert eller unormalt i at opleve et indre, der til tider sejler og ikke sprudler af positive tanker. Det oplever vi allesammen i perioder.

Der, hvor mange fejler, er, at de IKKE når at få det håndteret i tide og blot håber, at det går væk igen. Med det mener jeg, at hvis en udøver ikke når at lære at håndtere pres eller andre mentale påvirkninger og præstere på trods af deres indre kampe, så opnår udøveren ikke det, som potentialet var til i deres karriere. Det er så ærgerligt at have talentet og evnerne, men ikke være i stand til at indfri det til fulde. Det er endnu mere ærgerligt først at finde ud af det, når det er for sent.

Mange gange hjælper det for en udøver at sætte ord på deres mentale forstyrrelser. Eksempelvis hvordan påvirkes de af nervøsiteten når de skal præstere. I modellen nedenfor kan du selv bruge 15 minutter på at udfylde modellen og blive lidt klogere på hvilken størrelse nervøsitet er for dig.

Det er ofte negative tanker, manglende tro på egne evner i vigtige kampe, hæmmende nervøsitet under pres samt den mest forekommende for alle udøvere; hvad gør jeg for at kontrollere eller håndtere det mentale i min præstation?

De fleste henvender sig for sent til en sportspsykolog eller mentaltræner, fordi det mentale igennem længere tid har forstyrret og begrænset dem i at præstere.

Du kan altid booke en gratis uforpligtende samtale, ved at udfylde kontaktformularen.


93 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page