Nervøsitet

Opdateret: 19. dec. 2019

Nervøsitet er en af uundgåelig del af elitesport og også en naturlig del af store og vigtige præstationer. Nervøsitets følelsen er noget som vækker minder og noget som kan gøre ondt i maven når vi tænker på det.


Som forbruger hører vi altid om rekorder, sejre, nye talenter og vi ser alle de gode scenarier og situationer ved de store sportspræstationer.

Det er de færreste medier der har fokus på alt det der foregår inden en kamp, nærmere den spænding, den nervøsitet, det pres og de forventninger der figurerer inde i en atlet. Derfor er bl.a. nervøsitet en faktor for eliteudøvere som kan være svær at forholde sig til.

”Er der noget galt med mig?” ”Bliver andre også nervøse”

 

Jeg bliver ofte spurgt om hvad, der er det bedste værktøj eller de bedste øvelser til fx at undgå nervøsitet.

Mentaltræning handler ikke om kontrol-værktøjer, som hurtigt giver dig en nem løsning til dine mentale udfordringer. Det handler om, at du skal udvikle dine mentale færdigheder til IKKE at bukke under for dine tanker, følelser og fornemmelser, når du møder nervøsitet, modgang og pres.


Nervøsitet, Tanker og følelser er uden for din kontrol


Du kontrollerer ikke hvilke tanker, følelser og fornemmelser, som du oplever i kampen. Men du kontrollerer selv dine handlinger, attituder og adfærd - altså hvordan du handler på de følelser og tanker, der opstår under en kamp.


Når du som udøver bliver mentalt presset, sker der ofte to ting:


1) Du forsøger at bekæmpe dine tanker og følelser


2) Du forsøger at flygte fra dine tanker og følelser

Du bliver ikke en dårligere udøver, hverken fysisk, teknisk eller færdighedsmæssigt bare fordi dine første tre aktioner i kampen er dårlige.

Men nu begynder dit indre at melde sin ankomst og har her risikoen for at blive din egen værste fjende. Stemmen fra djævlen på skulderen risikerer at blive højere og højere for til sidst at fylde det hele og påvirke din præstation.

Mental styrke består i, at du kan forblive ved din gameplan og ikke bukke under for dit indre mentale stadie.


 

Stopper nervøsiteten nogensinde?


De fleste udøvere vil give alt, for at det mentale forsvandt og ikke var en del af deres præstation - specielt hvis det har udviklet sig til en præstationsangst. De mener nemlig at foruden det mentale ville de præstere bedre.

En af de hyppigste spørgsmål jeg hører er:


”Går det nogensinde væk? Slipper jeg af med nervøsiteten?”


Det korte svar er nej. Det går ikke nødvendigvis væk, og det vil formentlig fortsat optræde i en eller anden grad hos dig. Undlader du at forholde dig til det, kan du risikere, at det i nogle perioder faktisk bliver værre.


Tilmeld dig nyhedsbrevet og få øjeblikkelig adgang til vores E-bogsbibliotek👉


Det er ikke nervøsiteten, du er bekymret over


Det føles bare sådan, men det er det ikke. Hvis du vil undgå nervøsitet eller følelserne af at være presset og låst, eller undgå at arbejde i det risikofyldte uden for din komfortzone, så kan du bare stoppe med at bringe dig i de situationer – hvilket der, desværre, er mange der fortsat gør.

Du kan altid undgå dem, du kan bare flygte fra dem, du kan sænke dine forventninger og du kan gemme dig i kampens afgørende situationer. Du kan også vælge at spille på et lavere niveau, så du ikke oplever nervøsitet. Men det er ikke det, du vil.

Det, der bekymrer og frustrerer dig, er, hvad nervøsitet får dig til at gøre. Så spørgsmålet skulle i stedet være: ”Vil ubehaget altid forhindre mig i at præstere mit bedste?”

Her er svaret et klart nej. Du kan lære at håndtere nervøsitet og dine konkurrencefølelser. Du kan lære at blive komfortable med det ukomfortable, mens du fortsat handler og præsterer dit bedste. Du kan lære at tage dit unikke konkurrence-mindset og dine unikke konkurrence-følelser med dig - uden at de forhindrer dig i at være den bedste udgave af dig.


Nervøsitet aktiverer kæmp, flugt og flygt mekanismen

Se med i podcast videoen nedenfor


Hvor er dit fokus under nervøsitet?


Betyder det mest for dig at have mulighed for at være sikker, uden pres, uden forventninger, uden chancen for at fejle, og uden risiko for at tabe? Eller betyder det mere for dig at stå inde for den, du er, det, du kan, det, du bruger i hundredvis af timer på at træne, og at lykkes i din sport?

Hvis det er sidstnævnte, så medfølger det naturligt, og uundgåeligt, at det til tider vil føles forfærdeligt før kampen, før aktionen eller når landstrænere og talentspejdere er ude og se dig spille.