""Sanne tæl til 10", men det var aldrig nok for mig. Jeg ved jeg er en person som lever struktureret, jeg er disciplineret, jeg elsker at træne, elsker at blive bedre og så er jeg temperamentsfuld, meget temperamentsfuld. Det har tjent mig godt igennem årene men det har også givet mig nogle hårde oplevelser. Jeg har med mentaltræning lært at håndtere mit temperament, så det ikke er min svaghed men nu min styrke. derfor har jeg i et par år samarbejdet med Henrik om det mentale, som også støtter mig i at være den bedste udgave af mig."
Sanne Troelsgaard / FC Rosengård
MENTALTRÆNING
Den vigtigste del af din præstation. Det er her du enten henter eller mister de små afgørende procenter. Den rigtige mentaltræning giver dig et mentalt forspring foran dine konkurrenter, mens
den forkerte eller manglende mentaltræning, efterlader dig druknet i dine egne tanker.
Det hjælper ikke dig som atlet, at træne mere fysisk, teknisk eller taktisk, når det er det mentale der begrænser dig i at udfolde dig.
Mentaltræning har længe været en del af top eliten, men er de seneste år blevet alle-mands-eje. Og med god grund. Uanset om du er professionel, i den absolutte top elite eller du er et talent, som drømmer om at gøre din hobby til din levevej, så skal du have styr på det mentale og besidde det rigtige mindset.
HVAD ER MENTALTRÆNING?
Mentaltræning er den del af sportspsykologien, der koncentrerer sig om at hjælpe atleter med at nedbryde de mentale problemer og begrænsninger, som afholder dem fra at yde og performe på deres højeste niveau.
Den mentale træning består af øvelser, redskaber og teknikker, som hver især styrker de mentale kognitive funktioner, mental følelsesregulering og løfter præstationsevnen. I et samspil forbedrer atleten sin mentale præstation og herigennem sin præstationsevne på banen, vandet eller i hallen.
Atleter laver mentaltræning for at få styr på deres indre kritiker, for at kunne håndtere og vise sig selv frem uden selvtillid og med svære følelser af nervøsitet og præstationsangst. Mentaltræning er til atleter der ved de kan mere uden det mentale pres, som ankommer på kampdag, i finalerne eller i vigtige præstationer. Mentaltræning sikrer at du som atlet ikke ender med – igen – at blive indadvendt, at spille uden risiko og at være mere til stede i tankerne inde i hovedet, end på banen mod din modstander.
MENTALTRÆNING I SPORT
Mentaltræning i sport handler om at blive mentalt stærkere.
Det helt store buzz-word har altid været mental styrke. Desværre misforstår de fleste atleter, hvad det vil sige, at være mental stærk. Mental styrke blev tidligere – fejlagtigt - forstået som atletens evne til at være ligeglad, at have et killer alpha-mindset, at udstråle og besidde store mængder selvtillid, mens deres usikkerhed, nervøsitet og negative tanker ikke var eksisterende. Sådan fungerer topatleters verden selvfølgelig ikke.
Mental styrke bør i stedet forstås som atletens evne til med tvivl, nervøsitet, usikkerhed, negative tanker, pres, forventninger og manglende selvtillid, stadig at forsøge sit bedste i en given situation.
Alle atleter kan præstere med selvtillid og med fraværet af svære følelser. Mental styrke er når atleten evner at forsøge samme aktioner og præstation, mens det mentale er svært.
Tidligere fravalgte atleter mentaltræning, da de ikke forstod hvordan det kunne udvikle mental styrke. I dag har stort set alle integreret mentaltræning på en eller flere måder kollektivt eller individuelt.
For at du som atlet kan få det meste ud af din sport, er det vigtigt, at du også forstår værdien af at forbedre den mentale del og at du træner den, som du også træner din fysik og teknik. De fleste atleter har gavn af- og brug for en mental træner, der kan bidrage med praktiske øvelser og rådgive og coache for at opnå topresultater.
Mental træning fjerner de mentale blokader, der afholder dig fra din ypperste præstation. Det kan være:
-
Høje forventninger eller perfektionisme
-
Frygten for at fejle
-
Tilbageholdende mindset
-
Motivations problemer
Som atlet kan du nedbryde disse blokader gennem den mentale træning, hvilket som følge heraf styrker din selvtillid, dit selvværd samt din fokuseringsevne.
HØR MERE OM MENTALTRÆNING HER
MENTAL COACHING
Mentaltræner Henrik Hjarsbæk har coachet mange af Danmarks absolutte topperformere. Formålet med mental coaching er at bidrage til atleters evne til at præstere, når det virkelig gælder, samt at unlocke flere toppræstationer.
Mental coaching fokuserer på at udvikle evnen til at være mentalt fleksibel. Det største problem er nemlig at atleter bliver mentalt fastlåst når de skal præstere i deres ’eksamen’. Træning af mental fleksibilitet sikrer at atleten ikke drukner i de svære tanker og følelser, men at de kan acceptere dem, tilsidesætte dem og refokusere på den del af deres gameplan, som hjælper dem til sejr.
MENTALTRÆNING UNGE
Unge danske atleters mentale helbred er desværre fortsat et alt for stort individuelt og kollektivt problem. Unge danskere kæmper med alt fra at være nok i sig selv, til at føle sig i kontrol over sin egen mentale sundhed.
Unge der mental træner går fra at være sin egen største modstander, til at blive sin egen største støtte.
Unge danske atleter kæmper med de sociale medier og digital afhængighed.
En udfordring eller næsten færdighed: ikke at bruge sin telefon de første 30 minutter på dagen, har vist sig at have kæmpe positive forandringer og effekter, på både unge og ældre.
Men unges evne til at lykkes med det, er ikke just opløftende. De, og vi, er simpelthen blevet for afhængige af, hvad der foregår på telefonen.
Den konstante sammenligning med bekendte eller andre atleter fordrer intet godt for atletens mentale velbefindende. Det giver i stedet følelsen og oplevelsen af, ikke at være nok, at blive i tvivl om sin egen proces og i stedet glorificere hvad andre gør og opnår.
Det er en loose-loose situation for unge, som i sidste ende kan bidrage til alt fra søvnproblemer til indgydelse af frygt og angst.
Unge har brug for ro og restitution
Unges behov for at være i ”sync” med sig selv, har aldrig været større end i dag.
Der er skyhøje forventninger og pres fra atleternes omgivelser. Men presset indefra er altid størst. Presset fra trænere, forældre og dem selv er uundgåeligt. Derfor bør unge kigge ind i mentale ressourcer og redskaber, så de kan lære at navigere i pres.
De fleste unge starter for sent med mentaltræning. De danske atleter starter først når eksempelvis frygten for at fejle har taget overhånd og deres præstationsperiode har været nedadgående i alt for lang tid.
Mentaltræning i hhmentality er lavet i øjenhøjde og det er lavet praksis anvendeligt.
Vi kører ikke rundt i lange teorier eller har sessioner på en psykologbriks.
Vi ruster dig ud fra din nuværende situation igennem en personlig session, hvor vi analyserer os frem til dine mentale udfordringer, og herfra giver dig en handleplan med konkrete mentale arbejdspunkter.